úterý 18. srpna 2015

Recenze - Škola dobra a zla

Škola dobra a zla - recenze

Originální název: The School for Good and Evil
Autor: Soman Chainani
Počet stránek: 416
Rok vydání: 2014 (originál 20013)
Nakladatel: CooBoo

Anotace: Sophie se celý svůj život nemohla dočkat toho, až ji unesou… Takhle začíná knížka Škola dobra a zla. Sophie pochází z města, ze kterého se pravidelně jednou za čtyři roky ztrácí dvě děti. Všeobecně se tvrdí, že je unáší tajemný profesor ze Školy dobra a zla a že na té škole pak studují. Vybírá vždycky jedno nejhezčí a nejhodnější děvče (nebo chlapce) a pak jeho naprostý protiklad. Jedno dítě je předurčeno stát se kladnou pohádkovou postavou a druhé zápornou. Několik let nato, co se děti ztratí, je obyvatelé města nacházejí v ilustracích knih, které se záhadně objevují v místním knihkupectví. Všem dětem tajemný profesor nahání strach a nepřejí si, aby je unesl. Jedinou výjimkou je Sophie – ta se už nemůže dočkat, až z města zmizí…

Zkrácený děj: Dvě nejlepší kamarádky - Agáta a Sophie - žijou ve vesnici, kde už po desetiletí mizejí děti. Vždy zmizí jedno krásné hodné dítě, to druhé je pak zlé a ošklivé. Odvádí je Školník, který hodné a krásné dítě předá Škole dobra a druhé dítě je předáno "do spárů" Školy zla. Letos si je Sophie jistá, že právě ji si Školník odvede a jí se tak splní sen studovat ve Škole dobra, kde si najde i svého prince. Je si jistá ještě jednou věcí, její ošklivá nejlepší kamarádka Agáta pojede s ní do školy zla. Prostě musí. Měla pravdu, Školník opravdu přišel, ale všechno není tak, jak si to děvčata vysnila.

Můj první pocit byl něco asi jako: "Pohádka? No tak to asi uplně ne. Na to už jsem stará". Jak jsem si něco takového mohla myslet?! Tak nějak jsem si uvědomila, že na pohádky nebudete nikdy staří. Kniha je úžasná i po grafické stránce. Obálka mi nejdříve přišla zvláštní, ale po chvíli jsem si ji zamilovala. Škola dobra a zla je navíc doplněná opravdu skvělými kresbami.

Řekněme, že začátek knihy byl nudný. Občas jsem se v tom ztrácela a zkrátka mě to moc nebavilo. Ale druhá polovina knihy, to bylo něco! :D Do Agátiny postavy jsem se vžila a nějak mi nešlo se od knihy odtrhnout. Za to Sophie...


Škola dobra a zla je velmi vtipná a poučená. Ano, sice se to nezdá, ale z každých kapitol plynou ponaučení.  Kniha je sice doporučována čtenářům od 10 let, ale po vlastní zkušenosti bych řekla, že je vhodná pro všechny věkové kategorie.

Jediné co mi trochu vadilo na knize bylo to, že se to celé vleklo. Znáte ten pocit, když si myslíte, že jste přečetli tak 2 stránky, ale ve skutečnosti jste jich přečetli 5x tolik? Tak tady je to přesně obráceně. Čtete a myslíte si, jak jste přečetli desítky stránek a ono ne. A když knížka má více než 400 stránek, tak pro mě to byla záležitost na několik dní. Tedy alespoň tak jsem to měla já. Třeba jenom já jsem ta divná. :D

Doporučení a hodnocení: Nicméně Knihu doporučuji opravdu všem! Obzvláště těm, co mají trochu skleslou náladu a potřebují si přečíst něco, co jim tu náladu zvedne ... pohádku! Jediné co mi tedy vadilo byla ta vleklost, takže dávám 4,7 hvězdiček. :)

Upřímně doufám, že se Vám recenze líbila, protože mi příjde, že už jsem vyšla ze cviku jak už jsem dlouho žádnou recenzi nenapsala.
Mějte se a smějte se! :D Kde jsem to jen slyšela?
WeRonnie

neděle 16. srpna 2015

Zde hádá Akinátor (1)

Ahoj!
Tak jsem se také pustila do meme! Toto skvělé meme jsem objevila u Nii na blogu a fakt se mi zalíbilo, tak jsem si řekla, že to zkusím také. Jmenuje se to Zde hádá Akinátor a mělo by to vycházet jednou za 2 týdny, jenže - jak asi už víte - pravidelnost mi zrovna moc nejde, takže tento typ článků nebude přesně po 2 týdnech, ale prostě až se mi bude chtít. :D Jo ještě menší změna a to taková, že Vám na začátku neřeknu koho bude Akinátor hádat, abyste popřípadě mohli hádat také. Fajn, asi můžeme přejít k samotnému meme.



Meme z dílny Nia Arokh

A o co tedy jde?
Klasická hra Hádej, kdo jsem. Až na to, že tentokrát hádá počítač jménem Akinator. 
Ten se ptá na různé otázky (bohužel anglicky) a vy odpovídáte buď; ano, ne, nevím, pravděpodobně ano nebo pravděpodobně ne.

Takže začínáme...
- Ne, postava není skutečná.

Je tvoje postava dospělý muž?
- Ne, je mu 17 (teda, myslím :D)

- Ani žena to není.

- Zvíře? Ani náhodou :D

Dovedli byste si ho představit bez vlasů? Já tedy ne :D 
jasně, vždyť Vy ještě nevíte ani i koho jde, no nic
- Ne

- Ne, není z žádného anime.

Sakra, a teď nevím. Postava kterou myslím je z knihy, jenže ta byla také z filmována.
- Tak fajn, dám ano.

- Superhrdina? To asi zrovna ne...

- Zase? Ne, prostě to není ženského pohlaví, věř mi Akinátore, :D

- Zda zpívá ve španělštině? Myslím, že ne.

Vykradla tvoje postava banku? :DD
- Ne, není to zloděj. :D

- Jestli má velké tělo? No, nechápu jak to myslej... NEmám to s čím porovnat, tak jsem dala nevím :D

- Trefa! Že by už tušil o koho jde?

- Tak asi ne, on není blonďatej.

- Ne, nemá piercing. :D 

- Ano.

Má něco společného s mořem?
Napadl mě Percy :D
- Ne, nic.

- Eeh... Ne? :D

Tak to jsem nečekala, že se hned obrátí na řešení. :D
A má pravdu! Je to Thomas.

Akinátor celej šťastnej, že si mohl se mnou zahrát. Skvělý :D :D
A ještě píše, že miluje hraní se mnou! Bezva :D
Jo jasně, vím že to napíše pokaždé když uhádne správně :D

Tak co? Věděli jste, že jde o Thomase? :D
Doufám, že se Vám to líbilo a jestli jo, tak v tom určitě budu pokračovat!
Tak zase příště, ahoj! :)
WeRonnie

čtvrtek 13. srpna 2015

Unboxing 8 - dva balíčky v jednom týdnu?

Ahoj!
A zase další Unboxing, jo.
Mám tu pro Vás další Unboxing, který bude trochu větší - respektive tu bude více fotek, tak snad se Vám to bude líbit. (Kdyžtak mi prosím do komentářů napište, jestli byste byli pro to, abych do Unboxingů dávala víc fotek a né jenom 2 - 3 fotky jak to bývá na ostatních blozích.)
To by bylo vše k tomuhle kecání a jdeme na to!


úterý 11. srpna 2015

Nejočekávanější knižní tituly: Srpen

Ahoj,
srpen nám už začal, takže tu pro Vás mám Nejočekávanější knižní tituly, které vyjdou v tomhle měsíci! ;) Jdeme na to!

čtvrtek 6. srpna 2015

Unboxing 7 - Asi se zblázním

Ahojte!
Pravděpodobně jste zaregistrovali, že na začátku července se rozjeli Knižní HOPy. A i já jsem některých zúčastnila, protože v tomhle mám poměrně štěstí. :D Samozřejmě jsem nečekala, že něco vyhraju, protože v některých těch Hopech bylo opravdu hodně lidí! Ale přeci jen se mi to povedlo! :3 Obzvlášť jsem sledovala jeden blog a to Natalie's summer (mimochodem, určitě se koukněte, je to super blog!), protože tam jsem opravdu chtěla vyhrát! Po vyhlášení jsem asi 5 dní neustále sledovala blog a čekala na vyhlášení, ale furt nic! Po těch pěti dnech jsem to vzdala, protože jsem si říkala, že poslala E-mail a nějak to nezveřejňovala. A asi dva dny na to mi přišel E-mail, že jsem vyhrála! Neumíte si představit, jak moc šťastná jsem byla! Dokonce jsem i brečela A teď se už můžete kouknout, co za krásku mi přišlo! :3



Na fotce to asi není moc dobře vidět, ale ten balíček je hrozně malý! Nějak jsem nemohla věřit, že je uvnitř opravdu knížka.
P.S.: Naší kočičky si nevšímejte, nechtěla jsem jí dávat pryč když tam tak hezky ležela. :D

neděle 2. srpna 2015

8 spisovatelů, co by měli psát více knih - aneb, 8 autorů, kteří mrhají svým talentem

Ahoj!
Dneska jsem tu s netradičním článkem. V tomto článku půjde o to, že napíšu něco málo o 8 spisovatelích, který by měli napsat další knihy, série. Podobný článek jsem viděla asi před půl rokem na nějakém blogu, jenže teď si nemůžu za boha vzpomenout, kde to bylo :\ No a trošičku jsem si to poupravila, tak snad se Vám to bude líbit!


1. Suzanne Collins


Nejdříve si vezmeme autorku, kterou znají asi úplně všichni a je to Suzanne Collins (Collinsová, jestli chcete, ale já to nemám ráda :D ), kterou znají všichni díky The Hunger Games. Suzanne si napíše sérii, kterou zná celý svět, jsou podle ní natočeny 4 filmy a pak jako by se po autorce slehla zem. Chceme další knihy, prosím!!


2. Katja Millay


Někdo, kdo asi není moc známý a to je škoda! Katja napsala knihu Moře klidu, kterou jsem si zamilovala a teď, když na ní vzpomínám bych si jí chtěla přečíst znovu. Má naprosto úžasný styl psaní a já bych moc ocenila každou další knížku od ní.

3. Stephenie Meyer

Ta je známá díky její sérii Stmívání, která byla také zfilmovaná. Potom je známá také její kniha Hostitel, která byla opět zfilmovaná. Dokázala vymyslet dva úžasné světy a je škoda, že (zatím) nemáme nějaké nové knihy od ní.


4. Emily Lockhart

O této autorce u mě rozhodně neslyšíte naposledy! Napsala co jiného, než Ostrov lhářů. Sice to není její jediná kniha, ale kdyby jich měla víc, myslím, že by to nikomu nevadilo. A hlavně by bylo skvělý, kdyby se těch pár jejích dalších knih přeložilo také do češtiny (popř. do slovenštiny). Ostrov lhářů si chci přečíst ještě jednou a tentokrát v angličtině (kniha už je na cestě!) a jestli to půjde dobře a nebude to pro mě moc těžký, tak bych si třeba přečetla její knihy i v originále! :)


5. Trish Doller

Autorka poměrně neznámá, ačkoliv její knihu Kde hvězdy stále září jsem si také zamilovala a její styl psaní mě úplně nadchnul! Napsala celkem 3 knihy, ale u nás se vydala pouze ta jedna. Knihu Kde hvězdy stále září Vám doporučuji! Na léto je podle mě ideální a pokud máte chuť i na nějakou tu psychologii tak... no však víte ;)

6. Becca FitzPatrick

Tuto spisovatelku by mohlo znát už více lidí. Asi před rokem jsem četla její sérii Zavržený (Hush hush) a ještě do nedávna to byla moje nejoblíbenější série. Nedávno u nás vyšla její další kniha s názvem Černý led, takže jsem na ní zvědavá.


7. Christopher Paolini

Tohoto autora si zamiloval snad každý, kdo četl sérii Odkaz Dračí jezdců. Eragona prý napsal v době, kdy mu bylo pouhých 15 let, takže myslím, že teď by nám toho mohl nabídnout opravdu dost.
Já však bohužel patřím k těm lidem, co ještě nepřečetli žádnou jeho knihu. Třeba někdy...

8. Tomáš Zářecký

No a nakonec tu máme i jednoho českého spisovatele. Tomáš Zářecký napsal knihu 15 Minus, kterou si mě naprosto získal. Jedna holčina (:D) mi jednou napsala, že je to její učitel dějepisu (na škole, jejíž jméno jsem už dávno zapomněla...). Toho bych jako učitele dějepisu brala hned! Bylo by super, kdyby napsal další díl knihy 15 Minus nebo alespoň knihu ze stejného prostředí.

To je asi ode mě dneska vše. :)
Do komentářů mi klidně napište, kteří spisovatelé by měli podle Vás psát víc knih. Budu jedině ráda ;)
WeRonnie